Voor het kopen en onderhouden van een auto en het laten uitvoeren van een apk-keuring kiezen veel mensen bewust voor RDW erkende bedrijven. Apk staat voor algemene periodieke keuring. Bij een algemene periodieke keuring moet het bedrijf een door de RDW erkende apk keurmeester hebben, anders mag het bedrijf de apk niet uitvoeren.
RDW erkende autobedrijven zijn te herkennen aan het RDW-logo. Dat is in de meeste gevallen te vinden op de gevel of de ruit van het bedrijfspand. Je kunt ook kijken of het bedrijf op de website van RDW erkende autobedrijven wordt vermeld. Wat betekent RDW erkend nu precies en wanneer is een autobedrijf RDW erkend?
De RDW voert wettelijke taken uit. Een van die taken is het controleren en uitdelen van RDW-erkenningen aan garages en autobedrijven. Om een erkenning te krijgen, moet een garage voldoen aan wettelijke eisen en andere regelgeving.
Voldoet een garage aan die eisen? Dan krijgt het bedrijf een RDW-erkenning. De RDW houdt ook toezicht. Dat betekent dat de erkende bedrijven regelmatig een controle van de RDW krijgen. Voldoet het bedrijf tijdens de controle niet aan de eisen, of doet de apk keurmeester zijn werk niet goed? Dan kan er een flinke boete worden uitgedeeld.
Als een garage RDW erkend is, dan is deze net even wat beter in staat om garanties te geven en om meer zaken voor je uit te voeren. Het is bijvoorbeeld zo dat bij de RDW aangesloten bedrijven zelf de mogelijkheid hebben om vrijwaringen uit te geven. Daarnaast mogen zij officieel apk keuringen uitvoeren en functioneren deze bedrijven volgens de richtlijnen van de RDW.
Bij de import en export van auto's mag een RDW erkend bedrijf zelf voertuigen op kenteken zetten en tenaamstellen. Het bedrijf mag ook een kenteken laten aanmaken voor een importauto. Dat mag een niet-erkend bedrijf niet zomaar zelf doen. RDW erkende autobedrijven voldoen aan de eisen die worden gesteld door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Alleen autobedrijven die hieraan voldoen kunnen RDW erkend worden.
RDW erkende bedrijven mogen de apk keuring van auto's uitvoeren. Er moet dan wel een apk keurmeester in dienst zijn bij de garage. Een apk keurmeester is een automonteur of autotechnicus die bevoegd is om apk keuringen uit te voeren. Dit is wettelijk verplicht. Alleen een bevoegd apk-keurmeester mag in Nederland de apk keuring uitvoeren.
Dit is voor garages een goed verdienmodel. Je auto apk laten keuren is namelijk wettelijk verplicht. Als de apk vervaldatum in zicht komt, dan plannen veel auto eigenaren ook meteen een onderhoudsbeurt. Bij een erkend bedrijf kun je je auto voor de apk vervaldatum laten keuren en op dezelfde dag een grote onderhoudsbeurt of kleine beurt laten uitvoeren. Dat scheelt tijd. Als er op basis van de apk aanvullende reparaties nodig zijn aan het voertuig, dan worden deze uitgevoerd volgens de wettelijke eisen.
Verkoopt het bedrijf ook auto's? Dan kan het bedrijf deze auto's verkopen met een nieuwe apk keuring. Door de aanwezigheid van de apk keurmeester kan het bedrijf alle aangeboden auto's laten keuren om te zien of ze voldoen aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen. Je weet als potentiële koper dan zeker dat de auto goed door de apk keuring heen is gekomen.
Bij de RDW erkenning horen natuurlijk ook verplichtingen. Vanaf 2014 moet elk RDW erkend garagebedrijf bij elke apk keuring / handeling de kilometerstand controleren en deze onder het kenteken van het voertuig invoeren in de RDW database.
Dit is een initiatief waar wij enorm blij mee zijn, want wij zijn van mening dat er geen organisatie is die dit beter kan controleren dan de RDW. Zij hebben deze taak sinds 1 januari 2014 overgenomen van Stichting Nationale Autopas, waardoor het nog betrouwbaarder wordt. Voor fraudeurs wordt het nog lastiger om tellerfraude te plegen.
Wanneer je met je voertuig naar een RDW erkend autobedrijf gaat, dan weet je zeker dat dit autobedrijf goed volgens de regels en richtlijnen van de RDW werkt. Dit biedt jou natuurlijk meer zekerheden, zeker op het gebied van betrouwbaarheid en de technische staat van je auto.
Het is belangrijk om te weten dat de RDW op veel vlakken samenwerkt met de BOVAG. Toch is een BOVAG erkend bedrijf niet automatisch een RDW erkend bedrijf, en andersom. Dit staat los van elkaar. Het is dus mogelijk dat een bedrijf bij zowel de BOVAG als de RDW erkend is, maar het is ook mogelijk dat een garage maar door één van de twee partijen erkend is of helemaal niet door deze partijen is erkend.
Pieter koopt een tweedehands auto van een autobedrijf dat niet RDW erkend is. Het garagebedrijf is ook niet door andere partijen erkend, maar Pieter wil de auto zo graag hebben dat hij hier eigenlijk helemaal geen aandacht aan heeft besteed. De apk vervaldatum is ook nog niet verstreken, dus Pieter vermoedt niets. Pieter koopt het voertuig en laat bij een autobedrijf aan de overkant het kenteken overschrijven, want de autogarage waar hij de auto van koopt kan dit niet.
Na een paar weken blijkt er van alles mis met de auto. Deze heeft een teruggedraaide kilometerteller, de auto blijkt in het verleden flinke schade te hebben geleden waardoor verborgen schade is ontstaan. Tot overmaat van ramp komt de auto ook niet door de apk keuring heen. Pieter kan in dit geval geen ondersteuning verwachten van de RDW of de BOVAG. Hij heeft zelf gekozen voor een bedrijf zonder erkenning, waardoor er geen standaard garanties actief zijn.
De apk keuring van voertuigen mag alleen uitgevoerd worden door garages met een RDW-erkenning. Bij deze garages werkt een apk keurmeester die de keuring volgens de wettelijke voorschriften uitvoert. Nederland is niet de enige plek in de Europese Unie waar je de apk kunt laten doen.
In België en Spanje zijn er ook erkende keuringsstations. Zij voeren de keuring uit en kunnen eventueel reparaties doen. Zo zorg je dat je voertuig op tijd apk goedgekeurd wordt, ook als je in het buitenland op vakantie of op zakenreis bent.